informatie

Veelgestelde vragen

Hier staan de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe verzet ik mijn theorie-examen?

Tot 7 dagen vóór je examen, kan je jouw examen maximaal 3 keer verzetten naar een eerder of een later moment. Binnen 7 dagen voor je examen kun je het examen alleen verzetten naar een eerder moment als er nog plek is. Op de dag van je examen is het niet meer mogelijk om je examen te verzetten. Dit kan als jezelf je examen hebt aangevraagd op www.cbr.nl.

Heeft je rijschool het examen geregeld?

Heb je je examen aangevraagd via ikwiltheorieles? Neem dan op tijd contact op ons op. Wij hebben niet de mogelijkheid het theorie-examen naar een later moment te verplaatsen. Een gereserveerd theorie-examen kun je niet meer afzeggen. Als je door bijzondere omstandigheden het examen niet kunt doen, kun je je examengeld terugvragen.

Hoe machtig ik een theorie-opleider?

Een theorie-examen kun je zelf reserveren via Mijn CBR. Ook kun je het laten aanvragen door ons. Wij hebben dan wel eerst jouw toestemming nodig, via een machtiging van jou. Hiermee voorkom je dat iemand anders een theorie-examen voor jou reserveert en jouw gegevens gebruikt, zonder dat jij hiervan op de hoogte bent of dit zonder jouw toestemming doet. Zie de machtigingsvoorwaarden. Als wij het theorie-examen voor jou aanvragen ben je iets duurder uit door administratiekosten.

Je machtigt ons via Mijn CBR. Je logt in met je eigen DigiD en je bent een rijschoolnummer nodig. Ons rijschoolnummer is 4529X8 (Anja’s Rijopleiding)

Hoe verander ik van opleider / rijschool?

Als je van rijschool wilt veranderen, moet je je machtiging eerst intrekken. Dit doe je via Mijn CBR. Als er al een theorie-examen voor je gereserveerd is, kun je de machtiging intrekken na deze examendatum.

Hoe vraag ik DigiD aan?

DigiD kun je aanvragen op www.digid.nl. Kun je geen DigiD aanvragen? Neem dan contact op met Klantenservice van CBR.

Wat voor soort vragen krijg ik?

Hier vind je voorbeelden van de soorten vragen die je tegen kan komen in het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets

Welk theorie-examen past bij mij?

Theorie-examen normaal
De meeste mensen doen het gewone theorie-examen in de examenzaal op een touchscreen, een beeldscherm waarop je met je vingers het juiste antwoord aantikt of sleept. Voor dit theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.

 

Theorie-examen met extra tijd
Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld door dyslexie of een andere aandoening. Je kunt een theorie-examen met extra tijd doen. Je krijgt dan 15 minuten extra tijd. Je krijgt 5 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis’ en 10 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘inzicht’. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je geen extra tijd. Je doet het theorie-examen in de examenzaal en je kunt ervoor kiezen om de vragen van de examenonderdelen kennis en inzicht voor te laten lezen door een computerstem. Je gebruikt dan oordopjes die je van het CBR krijgt. De vragen van het onderdeel gevaarherkenning worden niet voorgelezen. Heb je een dyslexieverklaring, dan kun je binnen 14 dagen na de examendatum de toeslag terugvragen via onderstaand formulier.

 

Individueel begeleid theorie-examen
Heb je faalangst, autisme of een andere aandoening? Je kunt ook theorie-examen doen waarbij je alleen in een ruimte zit, samen met een medewerker van het CBR. De vragen van de onderdelen ‘kennis’ en ‘inzicht’ worden voorgelezen door de medewerker. Je krijgt 5 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis’ en 10 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘inzicht’. Het onderdeel ‘gevaarherkenning’ wordt niet voorgelezen en heeft geen extra tijd. Er wordt hier namelijk getoetst of je op tijd gevaar kunt herkennen. En iedere opgave heeft dezelfde vraag, namelijk: wat moet je doen? Remmen, gas loslaten of niets. De inhoud van de vragen is hetzelfde als bij het gewone theorie-examen. Je vult zelf de antwoorden in op een computer. De begeleiding van de medewerker bestaat alleen uit het toelichten van het examenproces. De medewerker geeft géén uitleg over examenvragen en vertaalt géén examenvragen naar een andere taal. Voor dit theorie-examen heb je 45 minuten de tijd. In sommige gevallen kun je de toeslag voor dit examen terugvragen. Bijvoorbeeld als je een hulphond meeneemt of omdat er extra ruimte nodig is voor een rolstoel. Neem hiervoor contact op met de CBR-medewerker op je examen locatie of met onze klantenservice.

 

Heb je een gebarentolk nodig?

Ook dan reserveer je een individueel begeleid examen. Je regelt zelf een gebarentolk die geregistreerd is in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van tolkuren. Kijk voor meer informatie over deze vergoeding op de website van het UWV.

Hoe bereid ik me goed voor?

Tips voor het leren van je theorie-examen
• Doe je theorie-examen aan het begin van je rijopleiding. 
• Je kunt theorielessen volgen klassikaal of individueel.
• Gebruik een (recent) theorieboek om je theorie-examen te leren.
• Je kunt online een cursus volgen. Er zijn hiervoor verschillende websites.
• Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op rijksoverheid.nl


Theorie-examen oefenen
• Wil je weten wat voor soort vragen je tijdens je theorie-examen kunt krijgen? Bekijk een voorbeeld van elke soort vraag.
• Leer eerst de theorie voordat je het examen gaat oefenen. Zo weet je zeker dat je de lesstof goed kunt toepassen.

 

Wat neem je mee naar het theorie-examen?
• Neem een geldige identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee. Zonder ID kun je geen examen doen. 
• Kijk op de reserveringsbevestiging of en welke aanvullende benodigdheden je nog meer mee moet nemen.
• In de examenzaal mag je alleen jouw identiteitsbewijs en de eventueel aanvullende benodigdheden meenemen.

 

Hier kan je zien hoe het theorie-examen verloopt.

vragen?

Vragen? Neem contact op!

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op! We zijn van Maandag tot en met Vrijdag van 09:00 tot 17:00 bereikbaar of gebruik het contactformulier buiten openingstijden.

Ikwiltheorieles.nl

Contact formulier